1 Nisan nasıl şaka günü oldu? Balıktan eşeğe evrilen şakanın tarihi

Tarih boyunca yaşanan bazı hadiselerin de tesiriyle 1 Nisan Şaka Günü olarak kutlanıyor. Avrupalıların “balık” bizim “eşek” olarak isimlendirdiğimiz nice şakalar 1 Nisan’da gerçekleşiyor. Gelin bu günün geçmişine kısaca bir bakalım.

Bazen hayatımızda bizi ters köşe yapan vakaların bir şaka olmasını isteriz. Çünkü ustaca yapılmış bir şakanın kurbanı olmak, o şakanın gerçekten yaşanmasından çok daha kötüdür.

İşte bu şakalar 1 Nisan günü özellikle Batı ülkelerinde sıkça yapılıyor. Bu popüler gün, özellikle Batı ülkelerinde festival olarak da kutlanıyor. Fransızca “poisson d’avril”, İngilizce “april fish” Nisan balığı tabiri bugün kullanılıyor.

Balık ve eşeğin dünyada şakalaşmanın unsurlarına dönüşmesi de bu kültürün geçmişine dayanıyor. 

BALIK BURCUNUN ŞANSSIZLIĞI

Şaka gününün tarihi hakkında birkaç rivayet yer alıyor. 1 Nisanın tarihine dair en popüler bilgi bu geleneğin 16. yüzyılın başlarında Fransa’ya dayandığıdır.

1564 yılında Kral Charles IX, Fransa’da yeni yıl tarihini Gregoryen takvimine uygun olarak 25 Mart-1 Nisan’dan 1 Ocak’a taşımaya karar verdi.

Bu değişikliğe rağmen pek çok Fransız alışkanlıktan ya da bilgisizlikten yılın bu zamanında sevdiklerine hediye vermeye devam ediyor. Bu yüzden, yeni takvimi kabullenenler, aile ve arkadaşlarıyla nazikçe alay etmek için onlara sahte hediyeler veya gerçekte olmayan partilere davetiyeler göndererek şakalar yapıyorlar.

1 Nisan Şaka Günü’nün de temelini oluşturuyor. Bu tarih aynı zamanda astrolojide balık burcunun da sonuna denk geldiğinden balıkların üzerine kalıyor.

DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN.

Yorum bırakın